Hae tästä blogista

Kakkukoristelun perustekniikat tutuksi Piia Rantala-Korhosen kurssilla 1.4.2017 klo 11-14




Piia on hurjan osaava leivonnan harrastaja Oulusta. Hän tuli monille jo tutuksi suositulla juurella leivonnan kurssillamme. Kurssin opeilla syntyy maistuvat ja kauniit täytekakut. Kevään juhliin tämä kurssi antaa virikkeitä ja varmuutta tehdä kakut itse. Alla kuvituksena kurssimme vetäjän upeita kakkuja. Kakut ovat niin upeita, että ehkä pieni varoitus makean himon lisääntymisestä olisi paikallaan? Parasta on kuitenkin se että Piia on myös hyvä opettamaan niksejään myös muille.

Paikka:  Turun kaupungin opetuskeittiö Eskelinkatu 3, sama rakennus kuin Eskelinparkkitalo.
Aika: lauantaina 1.4.2017 klo 11-14
Hinta: 35,00 euroa jäseniltä ja 45 euroa muilta osallistujilta
Ilmoittautuminen: sähköpostiin nana.korpelainen@arkor.fi viimeistään 15.3 mennessä. Tiedustele ensin paikkaa sähköpostitse ja paikan varmistumisen jälkeen suorita osallistumismaksu Slow Food Turun tilille  FI72 39390051778983 (S-Pankki). Maksamattomat varaukset raukeavat.
Ota mukaan: Valmiiksi tehty pohja täytteineen ja esitöineen, johon saat alta ohjeen sekä essu ja sisätossut/villasukat ja astia herkkujen kotiin viemiseksi.

Seuraaavalla tekstillä Piia haluaa kertoa teille mitä on odotettavissa:

Kakku on sokerileipurin lahja sen syöjille. Kaunis ulkomuoto on iso osa kakkunautintoa, se tuo juhlan tunnelman kahvipöytään. Lastenkutsuille voi loihtia mielikuvituksellisia kakkuja satulinnoista jääkiekkokaukaloihin, suuret perhejuhlat vaativat juhlan henkeen sopivat kakut.
Kakkuja voi koristella monin tavoin. Yksinkertainen on tyylikästä, mutta sileät kiillepinnat ja tasaiset massakuorrutukset vaativat omat niksinsä. Yllättävän monet kukat ovat syötäviä ja sopivat kakkujen koristeeksi. Pursottimella saa helposti näyttäviä kakkuja, tylla-valikoimat ovat laajat.

Kurssilla opit perustekniikat ja opit käyttämään kakkukoristelun työkaluja:

-          Kiilteet, suklaakuorrutteet, mantelimassa- ja sokerimassa, marenkikuorrutteet
-          Luonnonkukat ja –kasvit, marjat ja hedelmät
-          Sokerimassakoristeet
-          Pursotukset kerma- ja voivaahdolla
-          Koristerakeet, lastut yms ripoteltavat koristeet

Kakkupohja

4 munaa

2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

Voitele täysrasvaisella voilla tai margariinilla kaksi 22 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa. Jakamalla taikinan kahteen vuokaan saat volyymiltään suuremman kakun ja vältyt pohjan leikkaamiselta. Kokeile etukäteen, että saat vuoat mahtumaan yhdellä kerralla uuniin, sokerikakkutaikina ei kestä odottaa paistovuoroaan.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita jauhot huolella keskenään. Mittaa kulhoon sokeri ja lisää munat joukkoon. Laske tiskialtaaseen kuumaa vettä ja pane kulho siihen. Vaahdota munat ja sokeri todella kuohkeiksi, sähkövispilällä tähän kuluu 5-10 minuuttia. Siivilöi jauhot munavaahtoon ja sekoita lastalla mahdollisimman hellävaraisesti. Jaa taikina kakkuvuokiin, tasaa pinta lastalla. Kypsennä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes kakkuun pistettyyn puutikkuun ei tartu enää mitään.

Anna kakkujen jäähtyä pari minuuttia. Irrota ne vuokien reunoilta ja ravistele varovasti irti pohjasta. Kumoa kakut leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.


Kakun täyte ja kostutus


Oheiseen kakkuun:  kostutukseen ¾ dl omenamehua tai purkillinen ananasmurskaa + 1,5 dl hilloa tai marjasurvosta (100 g puolijäisiä marjoja + 50 g sokeria sauvasekoittajalla soseeksi) + 2 dl kuohukermaa, mausteeksi 2 tl vaniljasokeria.


Jos haluaa päällystää kakun suklaakiilteellä, sokeri- tai mantelimassalla, niin silloin ei kermavaahtoa kakun pintaan. Kermavaahto ja voikreemi kestävät alleen ohuen kermamäärän (ja tämäkin työvaihe on hyvä tehdä valmiiksi ennen kurssia). Sitten saamme keskittyä kaikessa rauhassa koristelun opiskeluun.

Heirol Oy:ltä saimme lainaan upeita kakkukoristeluvälineitä. Iso kiitos keittiötarvikeosaajalle Kaarinaan!







Kuvat: Piia Rantala-Korhonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti